Svangerskap utenfor livmoren

Ektopisk graviditet-extrauterin graviditet er et svangerskap der det befruktede egget fester- og utvikler seg utenfor livmoren. De fleste av disse graviditetene fester seg i egglederen men kan også forekomme i eggstokken, livmorhalsen, i bukhulen eller i arrvev etter for eksempel keisersnitt. Årsaken er ikke fullstendig kartlagt men har sammenheng med skade/endringer på egglederne som gjør at egget fester seg for tidlig. Om en blir gravid med spiral øker sjangsen for at egget fester seg utenfor livmoren.

Symptomer:

Positiv graviditetstest og amenore 6-8 uker. Magesmerter, alt fra lett ømhet til kraftige smerter oftest på ene siden. Vaginalblødning kan forekomme men ikke alltid.

Diagnosen stilles ved vaginal ultralyd, en vil da ikke finne en gestasjonssekk i livmoren, og samtidig stigende hCG. Hos kvinner med lite symptomer og der vaginal ultralyd ikke kan fastslå svangerskap utenfor livmoren må kvinnen følges tett med hCG målinger. hCG stiger ofte langsomt ved ex.u.

Behandling:

Medikamentell eller kirurgisk behandling basert på situasjonen og i samråd med kvinnen. Etter medikamentell behandling anbefales det å vente 3 måneder med ny graviditet.

Risikofaktorer:

De som tidligere har hatt ex.u har 10% større sjanse for gjentagelse, skade på egglederen, tidligere infeksjoner i bekkenet, røyking, økende alder, infertilitet, pågående infertilitetsbehandling. 50% av kvinnene som får diagnosen har ikke kjente risikofaktorer.

Kontaktskjema