Folat forebygger ryggmargsbrokk

Folat er et B-vitamin. Det finnes naturlig i blant annet i rå, grønne grønnsaker, som brokkoli og spinat. Det finnes også i kjøtt, lever, egg, grovt brød og andre kornvarer, tørre bønner og sitrusfrukter. Andre navn på folat er folsyre, folinsyre og folacin. For den forebyggende effekten er det nødvendig å innta en større dose enn det som en får igjennom maten. Folat som kosttilskudd før og under graviditet bidrar til at færre barn fødes med ryggmargsbrokk. Denne tilstanden oppstår tidlig i svangerskapet og riktig inntak reduserer risikoen med hele 50%.

Fra den dagen du planlegger graviditet bør du starte med 0,4 mg folattilskudd og samme dose tas de 3 første månedene av svangerskapet. Etter denne tid anbefales det å ta 0,2 mg for å forebygge mangel på røde blodceller. (anemi)

Noen trenger mer folat

Noen svangerskap innebærer høyere risiko for nevralrørsdefekter. Dette gjelder blant annet hos kvinner som selv har ryggmargsbrokk, de som tidligere har fått barn med tilstanden eller der noen i nær familie har ryggmargsbrokk eller annen nevralrørsdefekt. Det samme gjelder for dem som tar medisiner for epilepsi. Disse kvinnene anbefales en daglig dose på 4 mg, altså ti ganger vanlig dose. Ta dette opp med fastlegen din slik at han kan skrive en resept til deg.

Tar du medisiner for epilepsi er du anbefalt å ta 10 ganger større dose av Folat før, og i svangerskapet

Folat og leppespalte

En studie fra 2015 viste at folat tatt før og i svangerskapet, kunne redusere risikoen for leppespalte med 1/3. Studien viste at dette kun dreide seg om isolert leppespalte og ikke leppe/kjeve/ganespalte. https://www.dagensmedisin.no/artikler/2007/02/09/folat-mot-leppespalte/

Det understrekes at det er viktig å ta folat før svangerskapet da disse misdannelsene oppstår allerede i 6 uke. Til tross for dette er det ikke kommet som en anbefaling fra Helsedirektoratet om at foreldre som selv har leppespalte bør øke dosen i-og før svangerskapet. Men dette er noe du kan ta opp med din fastlege.

Kontaktskjema